• EfektivniDieta.cz
  • Proteinová dieta MDIET - popis metody
  • Previous
  • Další

M-DIET proteinová dieta

Hubněte s chutí

Ketóza - popis metody

Princip stavu ketózy

Princip stavu ketózy

Ketóza je stav organismu, do kterého se tělo dostane, když denní príjem sacharidů (cukrů) klesne pod 50g nebo je denní příjem kalorií pod doporučovanou hranicí 3-7 dní (nap. v průběhu hladovky). Zbávající zdroj energie pro buňky lidského těla jsou glukóza a a tuk. Tělo využívá jako zdroj energie cukry, tuky a bílkoviny a využít jich může až po vstřebání ve formě glukózy, mastných kyselin a aminokyselin.

Při snížení příjmu sacharidů ve stravě tělo využije jako zdroj energie v první řadě glukózu uloženou ve formě glykogenu v játrech. Ten se degraduje v průběhu 48 hodin na potřebné molekuly glukózy. Spolu s glykogenem odchází z organismu i voda (proto je v průběhu prvních dvou dnů možné ztratit i 2 kila hmotnosti – je to úbytek vody). Když dojde organismu palivo glukóza, snaží se tělo sáhnout po jiném zdroji energie – ze svalů. Ty jsou však chráněny dodávanými proteinyMDIET. Následně je tedy organismus nucen sáhnout na třetí zdroj paliva a to uložené tuky. Masivním rozkladem triglyceridů (tuků) na mastné kyseliny a vodu na následnou degradací mastných kyselin, vznikají tzv., „ketolátky" (aceton, kyselina acetolová a betahydroxymaslová).

Jak je ale denní příjem cukru menší jak 50g (u některých lidí i 40g), lidský organismus pociťuje nedostatek glukózy a začíná vyrábět glukózu z aminokyselin prostřednictvím glukoneogenézy v játrech. Glukogenéza je ale metabolicky velmi náročná a nestačí na pokrytí energetických potřeb organismu. Proto játra postupně začínají vyrábět z tuků ketony (beta-hydroxybutyrát a acetoacetát), takže se buňky organismu přepnou, aby na místo glukózy dokázaly zpracovat ketony. Výhodou při keto stravě je to, že organismus začíná výrazně víc zpracovávat svoje tukové zásoby a s pomocí speciální stravy a dostatku bílkovin je ochráněná jeho svalová část.

Ketolátky navazují pocit nasycení přirozenou cestou (od druhého až třetího dne po zahájení první fáze – po vyčerpání glukózy ze zásobního glykogenu). Spolu se sníženým přísunem cukrů (a sníženým inzulinem v krvi) taktéž aktivují odbourávání zásobní tukové tkáně, což vede k ochraně bílkovinných rezerv (svalové tkáně). Při této dietě tedy dochází k minimálnímu úbytku svalové tkańě a redukce hmotnosti se děje především na úkor tukové tkáně. Ketolátky mají ke všemu ještě přirozený mírně euforický účinek (dobrá nálada v průběhu diety) a jsou silným zdrojem energie hlavně pro mozek a lidský organismus jako takový.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info