• EfektivniDieta.cz
  • Proteinová dieta MDIET - popis metody
  • Previous
  • Další

M-DIET proteinová dieta

Hubněte s chutí

Zpět

Ketóza - princip bílkovinné diety Mdiet

Přidáno: 22.11.2016 12:27:26 Počet shlédnutí: 929

22 Listopad 2016

Ketóza - princip bílkovinné diety Mdiet

Ketóza je stav organismu, do kterého se tělo dostane, když denní príjem sacharidů (cukrů) klesne pod 50g nebo je denní příjem kalorií pod doporučovanou hranicí  3-7 dní (nap. v průběhu hladovky). Zbávající zdroj energie pro buňky lidského těla jsou glukóza a a tuk. Tělo využívá jako zdroj energie cukry, tuky a bílkoviny a využít jich může až po vstřebání ve formě glukózy, mastných kyselin a aminokyselin.

Při snížení příjmu sacharidů ve stravě tělo využije jako zdroj energie v první řadě glukózu uloženou ve formě glykogenu v játrech. Ten se degraduje v průběhu 48 hodin na potřebné molekuly glukózy. Spolu s glykogenem odchází z organismu i voda (proto je v průběhu prvních dvou dnů možné ztratit i 2 kila hmotnosti – je to úbytek vody). Když dojde organismu palivo glukóza, snaží se tělo sáhnout po jiném zdroji energie – ze svalů. Ty jsou však chráněny dodávanými proteiny – strava MDiet. Následně je tedy organismus nucen sáhnout na třetí zdroj paliva a to uložené tuky. Masivním rozkladem triglyceridů (tuků) na mastné kyseliny a vodu na následnou degradací mastných kyselin, vznikají tzv., „ketolátky" (aceton, kyselina acetolová a betahydroxymaslová).

Jak je ale denní příjem cukru menší jak 50g (u některých lidí i 40g), lidský organismus pociťuje nedostatek glukózy a začíná vyrábět glukózu z aminokyselin prostřednictvím glukoneogenézy v játrech. Glukogenéza je ale metabolicky velmi náročná a nestačí na pokrytí energetických potřeb organismu. Proto játra postupně začínají vyrábět z tuků ketony (beta-hydroxybutyrát a acetoacetát), takže se buňky organismu přepnou, aby na místo glukózy dokázaly zpracovat ketony. Výhodou při keto stravě je to, že organismus začíná výrazně víc zpracovávat svoje tukové zásoby a s pomocí speciální stravy a dostatku bílkovin je ochráněná jeho svalová část.

Ketolátky navazují pocit nasycení přirozenou cestou (od druhého až třetího dne po zahájení první fáze – po vyčerpání glukózy ze zásobního glykogenu). Spolu se sníženým přísunem cukrů (a sníženým inzulinem v krvi) taktéž aktivují odbourávání zásobní tukové tkáně, což vede k ochraně bílkovinných rezerv (svalové tkáně). Při této dietě tedy dochází k minimálnímu úbytku svalové tkańě a redukce hmotnosti se děje především na úkor tukové tkáně. Ketolátky mají ke všemu ještě přirozený mírně euforický účinek (dobrá nálada v průběhu diety) a jsou silným zdrojem energie hlavně pro mozek a lidský organismus jako takový.

 

 

.

Diskuse

(0 komentářů)
Žádné komentáře

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info